Tanfolyamaink

A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének hagyományos tevékenysége az oktatás. Képzéseinkbe tagvállalatainkon kívül más érdeklődők is bekapcsolódhatnak.

Tanfolyamainknak két csoportját különböztetjük meg: az engedélyhez kötött, Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szerepelő szakképesítést nyújtó képzéseket és az egyéb, piaci tanfolyamokat.

Az OKJ-s tanfolyamok szervezését a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény által előírt, E-000724/2014/A001 nyilvántartásba vételi számon a 32 851 01 Hulladékfelvásárló és -telepkezelő szakképesítést nyújtó képzésre megadott engedély alapján végezzük. OKJ-s, államilag elismert szakképesítést nyújtó tanfolyamunk volt korábban az éveken át szervezett Hulladékfelvásárló, majd 2015-ben és 2016-ban a Hulladékfelvásárló és -telepkezelő tanfolyam. Az OKJ-s tanfolyammal szerezhető képesítés megfelel a hulladékgazdálkodási tevékenységek nyilvántartásba vételéről, valamint hatósági engedélyezéséről szóló 439/2012. (XII. 29.) Kormányrendelet által az engedélyezés feltételeként szabott „legalább középfokú környezetvédelmi szakirányú végzettség” kritériumnak. A tanfolyam szakvizsgáján elért eredmények átlaga 2015-ben 4,30, míg 2016-ban 3,87 volt. Az elégedettségi mutatók átlaga 2015-ben 8,5, 2016-ban pedig kimagasló, 9,30 szintet ért el, ezen belül az oktatók 8,33, illetve legutóbb 9,33 átlagú értékelést kaptak.

Az újabb OKJ-módosítások miatt 2017-ben a 32 851 02 Hulladéktelepkezelő szakképesítést nyújtó tanfolyamot indítottuk el, amely továbbra is megfelel a fenti Kormányrendeletben megszabott középfokú végzettségi kritériumnak. Az új képzési program lehetőséget ad a képzés 270 órás minimum óraszámának csökkentésére, amennyiben a résztvevő sikeresen teljesíti az előzetes tudásméréseket, ami által bizonyos tananyagegységek alól felmentést kaphat. Így 5–6 hónap alatt megszerezhető a szakvizsga-bizonyítvány. A tanfolyamot alapvetően szombati napokon tartjuk, de az üzemi gyakorlathoz hétköznapi oktatási napok kijelölése is szükséges. Az időbeosztást, a modulzáró vizsgák és a szakvizsga tervezett időpontját a képzés indulásakor ütemterv formájában előre megadjuk. A tanfolyamra folyamatosan várjuk az érdeklődők előzetes jelentkezését.

Az egyéb, piaci tanfolyamaink közé tartozik az évek óta szervezett Katonai robbanószerkezet felismerő tanfolyam és az utóbbi években kínált Fémkereskedő képzés. E képzések elvégzését jellemzően a munkáltató írja elő a munkatársaknak. Vizsgával zárulnak, amelynek sikeres teljesítése esetén tanúsítványt adunk ki.

A Katonai robbanószerkezet felismerő tanfolyam elvégzésének célja elsősorban a balesetek megelőzése, amihez a résztvevők a veszélyes eszközök bemutatásával gyakorlati segítséget kapnak. A tanfolyam egynapos, a vizsgát külön napon tartjuk.

A Fémkereskedő tanfolyam elvégzésével a résztvevők a vonatkozó jogi szabályozáson túl ennek helyes alkalmazását is megismerhetik, a részvétel célja főként a szakszerű munkavégzés, a büntetések elkerülése. Az oktatás három napjából kettő szombati nap, egy hétköznap, ezen felül a vizsgára külön időpontban kerül sor.

A tagvállalatok vagy más szakmai érdeklődők igényei alapján további tanfolyamokat is szervezünk, és folyamatosan kínálunk. Ide sorolható az angol környezetvédelmi szaknyelvi tanfolyam anyanyelvi tanárral, a tárgyalás- és irodakultúra tréning, valamint a hamarosan megszervezésre kerülő acélhulladék-átvételi, illetve veszélyes hulladékokkal kapcsolatos tanfolyam. Ezekre is várjuk az érdeklődők előzetes jelentkezését.

További tájékoztatásért keresse meg a HOSZ-t:

Major Ágnes képzési vezető, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , +36 30 900 7323