Hírek

A papírhulladék világpiacának fejleményei miatt kritikus helyzetbe került az európai papírhulladék-hasznosítás – hívja fel a figyelmet az ERPA, az európai hulladékhasznosító ipart képviselő EuRIC papírhulladékos alszervezete. Az ERPA határozott intézkedéseket sürget.

A 2019. augusztus 23-án kiadott közlemény legfontosabb elemei a következők. A papírhulladék újrafeldolgozási aránya Európában stabilan magas: 2018-ban 71,5% volt ez az arány. Az utóbbi mintegy 10 évben a begyűjtött papírhulladék mennyisége évente 7–9 millió tonnával haladta meg az európai papíripar által felhasznált másodnyersanyag mennyiségét, és a felesleg tetemes részét Kínába exportálták. 2017 óta azonban Kína rendkívül szigorú korlátozásokat – az idegen anyagokra  vonatkozó határértékeket – vezetett be a papírhulladék importjára. Az ERPA nem vitatja, hogy Kínának jogában áll a környezet megóvása az újrafeldolgozásra alkalmatlan hulladékok importjának a betiltása révén, sőt teljes mértékben támogatja Kínának ezt a célkitűzését. Az idegen anyagok tekintetében bevezetett hatérértékeket ugyanakkor aránytalanul alacsonynak és diszkriminatívnak tartja, mert a határértékeknek való megfelelés ellenőrzésére nincs szabványosított módszer. Kína példáját ráadásul más ázsiai országok, köztük Malajzia és Indonézia is követi. A hozzávetőlegesen 8 millió tonna másodnyersanyag felvevőpiacának a kiesése oda vezetett, hogy a másodnyersanyag ára meredeken zuhant: a 2019. júniusi árak 300%-kal voltak alacsonyabbak a 2017 júniusában feljegyzett áraknál. A krízishelyzetben egyre több papírhulladék-begyűjtő, illetve -előkezelő vállalat szünteti be átmenetileg vagy véglegesen a tevékenységét, és a válság a begyűjtésben részt vevő közszolgáltatókra is kihat, amelyek az értékesített hulladék árából nem tudják biztosítani a megfelelő begyűjtést.

Az ERPA üdvözli és rendkívül fontosnak tartja az európai papírgyárak által bejelentett új kapacitások létesítését, ám a kapacitásbővítés időt vesz igénybe, és az ERPA úgy véli, hogy ez a kiesett kereslet pótlására nem lesz elegendő. Ezért az alábbi, sürgős intézkedéseket is szükségesnek tartja:

  • az európai és országos hatóságok határozottabb fellépése az aránytalan és diszkriminatív kereskedelemkorlátozó intézkedések ellen,
  • a hulladékstátusz megszűnése kritériumainak bevezetése az EU teljes területén a belső piac működésének a javítása érdekében,
  • a hulladékhasznosítást megkönnyítő terméktervezés,
  • a gyártói felelősségi rendszerek által a hulladékkezelőknek nyújtott támogatások jelentős emelése,
  • az újrafeldolgozott papírból készült termékek iránti kereslet ösztönzése,
  • befektetések a digitalizáció, például a blokklánc technológiák területén az illegális export megakadályozása céljából.

A közlemény tervezetét az ERPA tagjaként a HOSZ is véleményezte, a gyártói felelősségi rendszerek által nyújtott támogatások emelésére irányuló javaslat szövetségünk kezdeményezésére jelent meg az állásfoglalásban.

A kritikus helyzetre figyelmeztető közleményről több, EU-s ügyeket nyomon követő, illetve nemzetközi hulladékgazdálkodási portál is beszámolt, és a kérdéssel az Európai Bizottság is foglalkozni kíván.

A közlemény angol nyelven ezen a linken érhető el.