Szemléletformálás

„A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladékgazdálkodók a jövőt.” (T. Ansons)

A fenti, elgondolkodtató mondattal kezdődött a „Szemléletformálás iskolák és hulladékgazdálkodó vállalkozások helyi együttműködésével” című workshop, amelyen 2016. február 18-án vettem részt Budapesten.

A szervezők – Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége - beszámoltak róla, hogy pályázatot nyertek az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóságánál. Ennek köszönhetően 5 megye 8 településére terjesztenek ki egy környezetvédelmet elősegítő kommunikációs programot, amely mögé állt a Herman Ottó Intézet szakképzési igazgatósága is. Az öt megye között szerepel Fejér megye is.

Az előadásra olyan általános és középiskolai tanárokat vártak, akik környezetvédelmet vagy ahhoz kapcsolódó témát oktatnak, illetve a környezeti nevelésben vesznek részt. A cél nyilvánvaló: a diákok informálása, környezeti nevelése, szelektív gyűjtésre szoktatása.

Színvonalas előadást hallhattunk az ÖKO- Pack Kft. PR vezetőjétől - Hankó Gergelytől -, aki ismertette környezeti nevelési programjukat, rámutatott arra az irányvonalra, amelyen haladva elérhető a nyugati színvonal a hulladékgazdálkodás területén. Ezután Fürchtné Mayer Mária környezetvédelmi ökológus és szakértő, saját iskolájának példáján keresztül bemutatta (Petrik Lajos Két tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola), hogy ők mit értenek környezeti nevelésen, mennyiben mások a „Petrikes” diákok lehetőségei. Kitért arra, hogy mi mindent gyűjtenek szelektíven, hogyan alakították ki ezt a rendszert, milyen újrahasznosítási programokban vettek részt, valamint, hogy milyen programokat szerveztek a diákok figyelmének felkeltése érdekében.

A program lehetőséget biztosít arra is, hogy tanulócsoportok látogatást tegyenek hulladékfeldolgozó telepeken, hogy a tanulók minél jobban megértsék a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát.

A prezentáció anyagát a helyszínen meg is kaptuk, így lehetőségünk van azt iskolánkban hasznosítani.

Marczona Tamásné
szaktanár
forrás