Az európai zöld megállapodásra várva – A hulladékhasznosító ipar közzétette legfontosabb javaslatait

Az európai zöld megállapodásra várva – A hulladékhasznosító ipar közzétette legfontosabb javaslatait

2019. december 1-jén hivatalba lépett az új Európai Bizottság. Az Ursula von der Leyen vezette Bizottság egyik legfontosabb célkitűzése, hogy határozott lépéseket tegyen a környezetvédelem területén.

A Bizottság december 11-én átfogó környezetvédelmi javaslatcsomagot („európai zöld megállapodás”) kíván előterjeszteni, amelynek végső célja, hogy 2050-re nullára csökkenjen Európa nettó szén-dioxid-kibocsátása. E javaslatcsomag egyik legfontosabb része a második körforgásos gazdaság cselekvési terv kidolgozása lesz. Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának vezető tisztviselői korábban úgy nyilatkoztak, hogy a cselekvési terv megvalósítása biztosítaná a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének mintegy a felét.

A hulladékhasznosító ipar nemcsak a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkentéséhez járul hozzá jelentősen, hanem ez az iparág teszi lehetővé azt is, hogy az elsődleges nyersanyagokat hulladékból előállított másodlagos nyersanyagokkal helyettesítsék, vagyis kulcsszerepet játszik a körforgásos gazdaságban. Az új Európai Bizottság zöld terveihez kapcsolódva az európai hulladékhasznosító ipart tömörítő EuRIC – amelyben a magyarországi hulladékhasznosító vállalatokat a HOSZ képviseli – összeállította az iparág 2019–2024 időszakra vonatkozó legfontosabb javaslatait.

További információk:

  • angol nyelven az EuRIC javaslatai ezen a linken
  • magyar nyelvű szakcikk a tervezett zöld megállapodásról ezen a linken
  • angol nyelvű szakcikk a tervezett zöld megállapodásról ezen a linken
  • angol nyelvű szakcikk a második körforgásos gazdaság cselekvési tervről ezen a linken