EB-útmutató a tagállami helyreállítási tervekhez – Nem sérülhetnek a zöld célkitűzések

Az Európai Bizottság útmutatót állított össze az uniós tagállamok részére a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásait ellensúlyozó „helyreállítási és rezilienciaépítési” tervek elkészítéséhez.

Megszületett az Európai Parlament jelentése a körforgásos gazdaság cselekvési tervről – EuRIC-rendezvény

2021. február 10-én az EP plenáris ülése is megszavazta az EP saját kezdeményezésű jelentését. Az EuRIC nyilvános online beszélgetést szervez a témában az uniós intézmények és a hulladékhasznosítók képviselőinek részvételével.

Megjelent a hulladékelemekről és -akkumulátorokról szóló rendeletre vonatkozó javaslat – Az Európai Bizottság várja a véleményeket

Közzétette az Európai Bizottság az elemekről és akkumulátorokról, valamint a hulladékelemekről és -akkumulátorokról szóló új rendeletre vonatkozó javaslatát. A 2020. december 10-én megjelent javaslatot a következő hónapokban az Európai Parlament és a Tanács fogja tárgyalni, és ezzel párhuzamosan a Bizottság nyilvános konzultációt is indított a javaslatról.

Pályázat kkv-k építési-bontási hulladékokkal kapcsolatos innovációjának a támogatására

Szeretnénk a hazai hulladékhasznosító vállalatok figyelmébe ajánlani a METABUILDING nemzetközi projektet, amelyen keresztül európai uniós forrásra lehet pályázni többek között az építési-bontási hulladékokkal kapcsolatos innováció témakörében.

A Circular Plastics Alliance első jelentései és javaslatai a műanyag hulladékok hasznosításával kapcsolatban

Elkészültek az Európai Bizottság által létrehozott Circular Plastics Alliance első jelentései és javaslatai a műanyag hulladékok hasznosításával kapcsolatban.

Műanyaghulladék-hasznosítás és környezet

A Bureau of International Recyling (BIR) átfogó tanulmányban, rengeteg világszintű adat és ábra segítségével mutatja be a műanyaghulladék-hasznosítást és ennek környezeti előnyeit, valamint a műanyag hulladékok kereskedelmét.

Megjelent az új uniós vegyianyag-stratégia

Az Európai Bizottság 2020. október 14-én közzétette új vegyianyag-stratégiáját, amelyben a vegyi anyagok témakörében tervezett intézkedéseit vázolja el. A stratégia célja az emberi egészség és a környezet védelmének megerősítése a vegyi anyagokkal szemben. A stratégia a hulladékhasznosításhoz kapcsolódó kérdéseket is érint.

Körforgásos gazdaság cselekvési terv – Készül az Európai Parlament saját kezdeményezésű jelentése

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága jelenleg készíti elő az Európai Parlament saját kezdeményezésű jelentését a körforgásos gazdaság cselekvési tervről.

Új Horizont 2020-as pályázati kiírások a körforgásos gazdasággal kapcsolatban

Az Európai Bizottság a Horizont 2020 program keretében az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó kutatási és innovációs pályázati felhívásokat tett közzé.

Ursula von der Leyen évértékelő beszéde – Az EuRIC üdvözli a zöld irányvonal megerősítését

Az EuRIC sajtóközleményben reagált Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök 2020. szeptember 16-i évértékelő beszédére, és ismét hangsúlyozta, hogy a hulladékhasznosító ipar teljes mértékben támogatja az Európai Bizottság szándékát, miszerint az EU stratégiai prioritásaként kívánja kezelni az európai zöld megállapodást.