Irány az 55%! – Az Európai Bizottság klímapolitikai javaslatcsomagja – Az EuRIC a hulladékhasznosítás szerepére hívja fel a figyelmet

Az Európai Bizottság közzétette azt az átfogó javaslatcsomagot, amellyel elérhető a célkitűzés, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkentse az EU az üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig teljesen klímasemleges lehessen. Az EuRIC sajtóközleményben üdvözölte a Bizottság terveit és hívta fel a figyelmet a hulladékhasznosítás fontos szerepére a vállalások teljesítésében.

A fenntartható gazdaságra való átállás finanszírozása – Európai bizottsági stratégia

Az Európai Bizottság közzétette a fenntartható gazdaságra való átállás finanszírozásáról szóló stratégiáját, amelyben a témában tervezett intézkedéseit foglalja össze.

Mobiltelefonok és tabletek környezettudatos tervezése – Európai bizottsági konzultáció

Az Európai Bizottság külön jogszabállyal kívánja ösztönözni a mobiltelefonok és tabletek környezettudatos tervezését. A jogszabály előkészítésének a részeként a Bizottság nyilvános konzultációt indított a fogyasztói szokásokról és a lehetséges előírásokról, amelyeknek a gyártóknak meg kellene felelniük.

Egyszer használatos műanyag termékek – Európai bizottsági útmutató az irányelvhez

Az Európai Bizottság útmutatót adott ki az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó 2019/904/EU irányelvhez.

Pályázat az „épített környezethez” kapcsolódó körforgásos projektek támogatására – Kkv-k közös innovációs pályázatait várják

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani a METABUILDING projekt második pályázati felhívását, amelyen keresztül európai uniós támogatásra lehet pályázni többek között a másodnyersanyagok építőipari felhasználását elősegítő projektekkel és az építési ágazat körforgásosságát támogató digitális megoldásokkal.

Európai Beruházási Bank – Támogatás a körforgásos gazdaság felé való elmozduláshoz

Az Európai Beruházási Bank (EIB) rövid áttekintést tett közzé arról, hogy miként támogatja finanszírozási és tanácsadási szolgáltatásokkal a körforgásos gazdaság felé való elmozdulást az Európai Unióban.

Friss statisztikák az EU-n kívülre irányuló hulladékexportról

Az Eurostat rövid összefoglalót tett közzé az EU-n kívülre irányuló hulladékexportra vonatkozó adatokról: az exportált mennyiség növekedéséről, a legfontosabb célországokról és az exportált hulladékfajtákról.

EB-útmutató a tagállami helyreállítási tervekhez – Nem sérülhetnek a zöld célkitűzések

Az Európai Bizottság útmutatót állított össze az uniós tagállamok részére a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásait ellensúlyozó „helyreállítási és rezilienciaépítési” tervek elkészítéséhez.

Megszületett az Európai Parlament jelentése a körforgásos gazdaság cselekvési tervről – EuRIC-rendezvény

2021. február 10-én az EP plenáris ülése is megszavazta az EP saját kezdeményezésű jelentését. Az EuRIC nyilvános online beszélgetést szervez a témában az uniós intézmények és a hulladékhasznosítók képviselőinek részvételével.

Megjelent a hulladékelemekről és -akkumulátorokról szóló rendeletre vonatkozó javaslat – Az Európai Bizottság várja a véleményeket

Közzétette az Európai Bizottság az elemekről és akkumulátorokról, valamint a hulladékelemekről és -akkumulátorokról szóló új rendeletre vonatkozó javaslatát. A 2020. december 10-én megjelent javaslatot a következő hónapokban az Európai Parlament és a Tanács fogja tárgyalni, és ezzel párhuzamosan a Bizottság nyilvános konzultációt is indított a javaslatról.