Az orosz-ukrán háború Európa nyersanyagellátására gyakorolt hatása – Információk az Európai Bizottságtól

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) összeállítását, amely Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország nyersanyagtermelésével és -kereskedelmével, illetve az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború Európa nyersanyagellátására gyakorolt hatásával foglalkozik, különös tekintettel a fémekre.

LIFE információs napok  

Az Európai Bizottság 2022. május 18–20-án online információs napokat tart a 2022-es LIFE pályázati kiírásokról.

Pályázat az „épített környezethez” kapcsolódó körforgásos projektek támogatására – Kkv-k közös innovációs pályázatait várják

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani a METABUILDING projekt következő pályázati felhívását, amelyen keresztül európai uniós támogatásra lehet pályázni többek között a másodnyersanyagok építőipari felhasználását elősegítő projektekkel és az építési ágazat körforgásosságát támogató digitális megoldásokkal.

Környezettudatos terméktervezés és a fogyasztók zöld átállásban betöltött szerepének a megerősítése – Európai bizottsági javaslatcsomag

Az Európai Bizottság átfogó javaslatcsomagot tett közzé a termékek környezettudatos tervezésének és a fogyasztók zöld átállásban betöltött szerepének a megerősítése érdekében.

A javíttatás és az újrahasználat ösztönzésének a lehetőségei – Európai bizottsági konzultáció

Az Európai Bizottság nyilvános konzultáció keretében várja a véleményeket arról, hogy milyen jogi előírásokkal lehetne ösztönözni és segíteni a fogyasztók körében a termékek javíttatását, illetve újrahasználatát.

Elemek és akkumulátorok körforgásához kapcsolódó kutatási és innovációs pályázatok

A hulladékká vált elemek és akkumulátorok gyűjtéséhez és hasznosításához, illetve az elemek és akkumulátorok környezettudatos tervezéséhez kapcsolódó pályázati kiírások megjelenése várható az EU Horizon Europe kutatási és innovációs keretprogramjában.

Európai bizottsági konzultáció a hulladék-keretirányelv felülvizsgálatával kapcsolatos legelső elképzelésekről

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a 2008/98/EK hulladék-keretirányelv és a kapcsolódó uniós jogszabályok felülvizsgálatával kapcsolatos legelső elképzeléseiről.

Az EU-n belül szállított hulladékmennyiségekkel foglalkozó tanulmány

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani azt az EU-n belül szállított hulladékmennyiségekkel foglalkozó tanulmányt, amelyet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tett közzé.

Pályázat kkv-k építési-bontási hulladékokkal kapcsolatos innovációjának a támogatására

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani a METABUILDING projekt következő pályázati felhívását, amelyen keresztül EU-s támogatásra lehet pályázni többek között az építési-bontási hulladékokkal kapcsolatos innováció témakörében.

Körforgásos témákban is várják a LIFE pályázatokat

Még benyújthatók a pályázatok az EU LIFE programjának 2021-es kiírásaira. A körforgásos gazdaság témakörében kifejezetten hulladékhasznosítási projekteket is támogatnak.