Kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek szigorúbb értékelése – Az EuRIC sajtóközleménye

Az európai hulladékhasznosító ipart képviselő EuRIC sajtóközleményében arra hívja fel az európai uniós és tagállami döntéshozók figyelmét, hogy körültekintőbben szükséges értékelni a feltételeket, mielőtt új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszereket hoznak létre.

Csomagolási hulladék: az Európai Bizottság tervei az új uniós előírásokra

Várhatóan november végén teszi közzé az Európai Bizottság a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló új EU-rendeletre vonatkozó javaslatát. A rendelet – európai parlamenti és tanácsi tárgyalását követően – a 94/62/EK irányelv helyébe fog lépni.

Európai bizottsági konzultáció a kritikus nyersanyagokra vonatkozó jogszabály előkészítésére

Az Európai Bizottság a megnövekedett geopolitikai bizonytalanság miatt fel kívánja gyorsítani az EU számára kritikus nyersanyagokra vonatkozó munkát, és ennek részeként jogszabályt dolgozna ki, illetve projekteket indítana annak érdekében, hogy a kontinens ellátása egy nyersanyag esetében se függjön egyetlen forrástól. A Bizottság várja a véleményeket a témában.

Új hulladékszállítási rendelet – Másodnyersanyag-tartalomra vonatkozó, kötelező célértékek bevezetését sürgeti az EuRIC

Az EuRIC az új uniós hulladékszállítási rendeletben tervezett exportkorlátozásokra reagálva sürgeti az európai döntéshozókat, hogy a fém-, a papír- és a műanyag termékek esetében határozzanak meg a másodnyersanyag-tartalomra vonatkozó, kötelező célértékeket annak érdekében, hogy az európai kereslet pótolni tudja az exportkorlátozások miatt lecsökkenő EU-n kívüli keresletet.

Útmutató a környezetvédelmi témákban elérhető uniós pályázati forrásokhoz

Az Európai Bizottság összefoglalót tett közzé a környezetvédelmi témákban elérhető uniós pályázati forrásokról.

Friss statisztikák az európai papírhulladék-hasznosításról

Az európai papíripart képviselő CEPI közzétette az iparág 2021. évi teljesítményére vonatkozó statisztikákat, amelyek között az európai papírhulladék-hasznosítás legfontosabb mutatói is szerepelnek.

„A tervezésnek köszönhetően biztonságos és fenntartható vegyianyagok” – Tanulmány az uniós kritériumok előkészítésére

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) által nemrég kiadott tanulmányt, amely a „tervezésnek köszönhetően biztonságos és fenntartható vegyianyagok” uniós kritériumainak az összeállítását, a vegyianyagok teljes életciklusra kiterjedő értékelését, ez alapján való rangsorolását, a forgalomból kivonandó és helyettesítendő vegyianyagok azonosítását alapozza meg.

Európai bizottsági kérdőív a hulladék-keretirányelv felülvizsgálatáról

Az Európai Bizottság újabb nyilvános konzultációt indított a 2008/98/EK hulladék-keretirányelv 2023-ra tervezett felülvizsgálatával kapcsolatban.

Újabb információk az Európai Bizottságtól Oroszország és az EU nyersanyagkereskedelméről

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben újabb részletes tanulmányt tett közzé Oroszország és az EU nyersanyagkereskedelméről és a háború erre vonatkozóan várható hatásairól, részletes adatokkal alátámasztva.

Új hulladékszállítási rendelet – Az EuRIC sajtóközleményei a fém és a papír másodnyersanyagok EU-n kívülre irányuló exportjának tervezett korlátozása ellen

Az EuRIC a fémhulladékok után a papírhulladék esetében is külön sajtóközleményben tiltakozik az EU-n kívülre irányuló export korlátozása ellen, ami az új európai hulladékszállítási rendelet rendkívül nehezen teljesíthető előírásai miatt állna elő.