Műanyaghulladék-hasznosítás a körforgásos gazdaságban – Az EuRIC összefoglalója

Az EuRIC közérthető brosúrát állított össze a műanyaghulladék-hasznosítás jelenlegi helyzetéről és a körforgásos gazdaság felé való elmozduláshoz szükséges további lépésekről.

Kiszivárgott az európai gazdaság zöld helyreállítását célzó terv tervezete – A hulladékhasznosítás a kulcselemek között

Az EURACTIV hírportál cikke szerint az Európai Bizottság jelenleg dolgozik azon a terven, amellyel az európai gazdaság koronavírus-járvány utáni „zöld helyreállítását” segítené, és amelynek keretében legalább 1 billió eurót fordítana széleskörű gazdaságélénkítő intézkedésekre.

A hulladékgazdálkodási szektor nyílt levele az Európai Bizottsághoz a gazdaság zöld újraindításáért

Az EuRIC, a FEAD és a CEWEP az európai hulladékgazdálkodási szektor nevében nyílt levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez és a Bizottság legmagasabb szintű vezetőihez azzal a kéréssel, hogy a koronavírus-járványt követően az európai zöld megállapodás és a második körforgásos gazdaság cselekvési terv legyen az európai gazdaság újraindításának a motorja.

Európai zöld megállapodás – Az Európai Bizottság elhalasztja bizonyos kezdeményesek megvalósítását

A koronavírus-járvánnyal összefüggő sürgős feladatok miatt az Európai Bizottság elhalasztja az Európai zöld megállapodás 2020-ra tervezett kezdeményezései egy részének a megvalósítását.

Átállunk a körforgásra: kész az uniós terv

A jelen járványügyi helyzetben kevés figyelmet kapott, ugyanakkor óriási jelentősége van Európa jövőbeli gazdasága számára, hogy a Bizottság kihirdette a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervét.

Koronavírus-járvány – Az EuRIC javaslatai az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak

Az EuRIC közleményben foglalja össze, hogy milyen intézkedéseket javasol az Európai Bizottságnak és a tagállami hatóságoknak a koronavírus-járvány hulladéhasznosító iparra gyakorolt negatív hatásainak az ellensúlyozására.

Megjelent az Európai Bizottság második körforgásos gazdaság cselekvési terve

Az Európai Bizottság 2020. március 11-én közzétette a második körforgásos gazdaság cselekvési tervet, amelyben azt vázolja fel, hogy milyen további intézkedéseket kíván hozni a körforgásos gazdaság felé való elmozdulás érdekében. Az intézkedések a termékek életciklusának valamennyi szakaszára kiterjednek, jogalkotási és egyéb kezdeményezéseket is magukban foglalnak.

Új autók gyártásához felhasznált műanyag másodnyersanyagok – Az EuRIC kötelező célértékek meghatározását sürgeti

Az EuRIC állásfoglalást adott ki, amelyben kötelező célértékek meghatározását sürgeti az új autók gyártásához felhasznált műanyag másodnyersanyagok aránya tekintetében. Az EuRIC javaslata a hulladékká vált gépjárművekre vonatkozó 2000/53/EK irányelv jelenleg folyó felülvizsgálatához és az Európai Bizottság körforgásos gazdasággal és klímasemlegességgel összefüggő terveihez kapcsolódik.

A 1013/2006/EK hulladékszállítási rendelet felülvizsgálata – Az EuRIC javaslatai

Az Európai Bizottság jelenleg készíti elő a 1013/2006/EK hulladékszállítási rendelet felülvizsgálatát. Az európai hulladékhasznosító ipart képviselő European Recycling Industries’ Confederation (EuRIC) közzétette a rendelet módosítására irányuló javaslatait. Az EuRIC szerint a körforgásos gazdaság megvalósításának egyik alapvető feltétele a hulladékok és a másodnyersanyagok zökkenőmentes áramlása a gazdaságban.

Hulladékok és vegyi anyagok a körforgásos gazdaságban – Az EuRIC javaslatai

A hulladékhasznosító ipar tevékenységét és a körforgásos gazdaságra történő átállást is jelentősen hátráltatják azok a problémák, amelyek az Európai Unió hulladékokra, illetve termékekre/vegyi vonatkozó jogi szabályozásának a határterületén merülnek fel. Az EuRIC megpróbálja közérthetően bemutatni a hulladékhasznosító ipar által javasolt megoldásokat.