Új hulladékszállítási rendelet – Az EuRIC az adminisztratív követelmények csökkentését sürgeti

A Tanácsban folytatódnak a tárgyalások az EU új hulladékszállítási rendeletéről. Az EuRIC sajtóközleményben sürgeti a tagállamokat, hogy lépjenek, mert az európai bizottsági tervezetben szerepelő, illetve az Európai Parlament által javasolt adminisztratív előírások veszélyeztetik a hulladékhasznosítás gazdaságosságát és ezáltal a körforgásos gazdaság megvalósítását.

Elérhető az új uniós akkumulátorrendelet

Elérhetővé vált a decemberben elfogadott, új uniós akkumulátorrendelet teljes szövege. A rendeletről tavaly decemberben állapodtak meg az EU intézményei. A jogszabály formális elfogadása és megjelenése még várat magára, de a nemrég közzétett szöveg már véglegesnek tekinthető.

Új hulladékszállítási rendelet – Szavazott az Európai Parlament – Az EuRIC álláspontja

2023. január 17-én szavazott az Európai Parlament plenáris ülése az új hulladékszállítási rendelet európai bizottsági tervezetéhez beterjesztett módosító indítványokról. Noha az elfogadott módosítások egy része kedvező a hulladékhasznosító ipar számára, számos olyan szabályt is megszavazott az EP, amely hátráltatná a hulladékhasznosítást. Az európai hulladékhasznosító ipart képviselő EuRIC sajtóközleményben tiltakozik a káros módosítások ellen, és külön sajtóközleményben hívja fel a figyelmet a műanyag hulladékokat érintő szigorítások, ezek között az EU-n kívülre irányuló műanyaghulladék-export teljes tilalmának a veszélyeire.

Horizont Európa: új kutatási és innovációs pályázatok körforgásos témákban

Új pályázatok érhetők el körforgásos témákban az EU Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramjában. Az Európai Bizottság nemrég elfogadta a Horizont Európa 2023–2024. évi fő munkaprogramját, 2022. december 7-én pedig megjelentek az első pályázati felhívások. Sokféle hulladékhasznosítási projekttel és a legtöbb hulladékárammal kapcsolatban is lehet pályázni.

Megjelent a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló új EU-rendelet tervezete

Az Európai Bizottság közzétette a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló új EU-rendelet hivatalos tervezetét.

Kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek szigorúbb értékelése – Az EuRIC sajtóközleménye

Az európai hulladékhasznosító ipart képviselő EuRIC sajtóközleményében arra hívja fel az európai uniós és tagállami döntéshozók figyelmét, hogy körültekintőbben szükséges értékelni a feltételeket, mielőtt új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszereket hoznak létre.

Csomagolási hulladék: az Európai Bizottság tervei az új uniós előírásokra

Várhatóan november végén teszi közzé az Európai Bizottság a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló új EU-rendeletre vonatkozó javaslatát. A rendelet – európai parlamenti és tanácsi tárgyalását követően – a 94/62/EK irányelv helyébe fog lépni.

Európai bizottsági konzultáció a kritikus nyersanyagokra vonatkozó jogszabály előkészítésére

Az Európai Bizottság a megnövekedett geopolitikai bizonytalanság miatt fel kívánja gyorsítani az EU számára kritikus nyersanyagokra vonatkozó munkát, és ennek részeként jogszabályt dolgozna ki, illetve projekteket indítana annak érdekében, hogy a kontinens ellátása egy nyersanyag esetében se függjön egyetlen forrástól. A Bizottság várja a véleményeket a témában.

Új hulladékszállítási rendelet – Másodnyersanyag-tartalomra vonatkozó, kötelező célértékek bevezetését sürgeti az EuRIC

Az EuRIC az új uniós hulladékszállítási rendeletben tervezett exportkorlátozásokra reagálva sürgeti az európai döntéshozókat, hogy a fém-, a papír- és a műanyag termékek esetében határozzanak meg a másodnyersanyag-tartalomra vonatkozó, kötelező célértékeket annak érdekében, hogy az európai kereslet pótolni tudja az exportkorlátozások miatt lecsökkenő EU-n kívüli keresletet.

Útmutató a környezetvédelmi témákban elérhető uniós pályázati forrásokhoz

Az Európai Bizottság összefoglalót tett közzé a környezetvédelmi témákban elérhető uniós pályázati forrásokról.