Megjelent az Európai Bizottság második körforgásos gazdaság cselekvési terve

Az Európai Bizottság 2020. március 11-én közzétette a második körforgásos gazdaság cselekvési tervet, amelyben azt vázolja fel, hogy milyen további intézkedéseket kíván hozni a körforgásos gazdaság felé való elmozdulás érdekében. Az intézkedések a termékek életciklusának valamennyi szakaszára kiterjednek, jogalkotási és egyéb kezdeményezéseket is magukban foglalnak.

Új autók gyártásához felhasznált műanyag másodnyersanyagok – Az EuRIC kötelező célértékek meghatározását sürgeti

Az EuRIC állásfoglalást adott ki, amelyben kötelező célértékek meghatározását sürgeti az új autók gyártásához felhasznált műanyag másodnyersanyagok aránya tekintetében. Az EuRIC javaslata a hulladékká vált gépjárművekre vonatkozó 2000/53/EK irányelv jelenleg folyó felülvizsgálatához és az Európai Bizottság körforgásos gazdasággal és klímasemlegességgel összefüggő terveihez kapcsolódik.

A 1013/2006/EK hulladékszállítási rendelet felülvizsgálata – Az EuRIC javaslatai

Az Európai Bizottság jelenleg készíti elő a 1013/2006/EK hulladékszállítási rendelet felülvizsgálatát. Az európai hulladékhasznosító ipart képviselő European Recycling Industries’ Confederation (EuRIC) közzétette a rendelet módosítására irányuló javaslatait. Az EuRIC szerint a körforgásos gazdaság megvalósításának egyik alapvető feltétele a hulladékok és a másodnyersanyagok zökkenőmentes áramlása a gazdaságban.

Hulladékok és vegyi anyagok a körforgásos gazdaságban – Az EuRIC javaslatai

A hulladékhasznosító ipar tevékenységét és a körforgásos gazdaságra történő átállást is jelentősen hátráltatják azok a problémák, amelyek az Európai Unió hulladékokra, illetve termékekre/vegyi vonatkozó jogi szabályozásának a határterületén merülnek fel. Az EuRIC megpróbálja közérthetően bemutatni a hulladékhasznosító ipar által javasolt megoldásokat.

A második körforgásos gazdaság cselekvési terv tervezete

Már az interneten is elérhető az Európai Bizottság második körforgásos gazdaság cselekvési tervének a kiszivárogtatott tervezete.

A fémhulladék-hasznosítás környezeti és gazdasági előnyei – Végleges formában az EuRIC új brosúrája

Végleges formába öntötte az EuRIC új brosúráját, amely a fémhulladék-hasznosítás előnyeire hívja fel a figyelmet. A rövid összefoglaló rengeteg adat és ábra segítségével mutatja be az acél-, az alumínium-, illetve a rézhulladék-hasznosítás környezeti és gazdasági előnyeit.

Még véleményezhető a második körforgásos gazdaság cselekvési terv ütemterve

Az Európai Bizottság által tavaly decemberben közzétett európai zöld megállapodás tervezett intézkedései között az egyik legfontosabb a második körforgásos gazdaság cselekvési terv kidolgozása.

Új előírások az elektronikai berendezések környezettudatos tervezésére

Az Európai Bizottság jelenleg végzi az elektronikai berendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó európai rendeletek kidolgozását, illetve a már létező rendeletek átdolgozását. 10 berendezéstípus tekintetében a Bizottság idén ősszel elfogadta a rendeleteket, amelyek nemrég megjelentek az EU Hivatalos Lapjában.

A körforgásos gazdasági modell ideális jelöltjei: összefoglaló a fémhulladék-hasznosítás előnyeiről

Az EuRIC új brosúrája a fémhulladék-hasznosítás környezeti és gazdasági előnyeire hívja fel a figyelmet. A rövid összefoglaló rengeteg adat és ábra segítségével mutatja be az acél-, az alumínium-, illetve a rézhulladék-hasznosítás előnyeit.

Közzétette az Európai Bizottság az európai zöld megállapodást – A körforgásos gazdaság a kulcselemek között

A stratégiában a Bizottság azt vázolja fel, hogy milyen klímapolitikai és egyéb környezetvédelmi intézkedéseket tervez annak érdekében, hogy Európa gazdasága fenntarthatóvá váljon, és 2050-re nullára csökkenjen az Unió nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátása.