A Circular Plastics Alliance első jelentései és javaslatai a műanyag hulladékok hasznosításával kapcsolatban

Elkészültek az Európai Bizottság által létrehozott Circular Plastics Alliance első jelentései és javaslatai a műanyag hulladékok hasznosításával kapcsolatban.

Műanyaghulladék-hasznosítás és környezet

A Bureau of International Recyling (BIR) átfogó tanulmányban, rengeteg világszintű adat és ábra segítségével mutatja be a műanyaghulladék-hasznosítást és ennek környezeti előnyeit, valamint a műanyag hulladékok kereskedelmét.

Megjelent az új uniós vegyianyag-stratégia

Az Európai Bizottság 2020. október 14-én közzétette új vegyianyag-stratégiáját, amelyben a vegyi anyagok témakörében tervezett intézkedéseit vázolja el. A stratégia célja az emberi egészség és a környezet védelmének megerősítése a vegyi anyagokkal szemben. A stratégia a hulladékhasznosításhoz kapcsolódó kérdéseket is érint.

Körforgásos gazdaság cselekvési terv – Készül az Európai Parlament saját kezdeményezésű jelentése

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága jelenleg készíti elő az Európai Parlament saját kezdeményezésű jelentését a körforgásos gazdaság cselekvési tervről.

Új Horizont 2020-as pályázati kiírások a körforgásos gazdasággal kapcsolatban

Az Európai Bizottság a Horizont 2020 program keretében az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó kutatási és innovációs pályázati felhívásokat tett közzé.

Ursula von der Leyen évértékelő beszéde – Az EuRIC üdvözli a zöld irányvonal megerősítését

Az EuRIC sajtóközleményben reagált Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök 2020. szeptember 16-i évértékelő beszédére, és ismét hangsúlyozta, hogy a hulladékhasznosító ipar teljes mértékben támogatja az Európai Bizottság szándékát, miszerint az EU stratégiai prioritásaként kívánja kezelni az európai zöld megállapodást.

Megadóztatja az EU a nem újrafeldolgozott műanyag csomagolási hulladékot

2021. január 1-jétől adót vetne ki az Európai Bizottság az újrafeldolgozásra nem került műanyag csomagolási hulladék után.

Európai nyersanyagszövetség alakul

Nyersanyagokkal foglalkozó európai szövetséget hoznak létre az érintett iparágak az Európai Bizottság kezdeményezésére.

Több mint 50%-ban papírhulladékból készül az Európában előállított papír- és kartonmennyiség

A hulladékhasznosító ipar világszervezete, a BIR átfogó kiadványban foglalta össze a világ papírhulladék-hasznosításáról – 2018-ra vonatkozóan – elérhető statisztikai adatokat, és az ezek alapján végzett számításait.

Zöld átállás – A fogyasztók és a kereskedelem szerepe – Európai bizottsági konzultációk

A fogyasztóügy, fogyasztóvédelem, illetve a kereskedelem tekintetében is új stratégia kidolgozására készül az Európai Bizottság, és mindkét területen fontos szempont lesz, hogy az uniós szabályozás elősegítse az európai gazdaság zöld átalakítását. A Bizottság mindkét témakörben nyilvános konzultációt indított.