Új autók gyártásához felhasznált műanyag másodnyersanyagok – Az EuRIC kötelező célértékek meghatározását sürgeti

Új autók gyártásához felhasznált műanyag másodnyersanyagok – Az EuRIC kötelező célértékek meghatározását sürgeti

Az EuRIC állásfoglalást adott ki, amelyben kötelező célértékek meghatározását sürgeti az új autók gyártásához felhasznált műanyag másodnyersanyagok aránya tekintetében. Az EuRIC javaslata a hulladékká vált gépjárművekre vonatkozó 2000/53/EK irányelv jelenleg folyó felülvizsgálatához és az Európai Bizottság körforgásos gazdasággal és klímasemlegességgel összefüggő terveihez kapcsolódik.

Az EuRIC (European Recycling Industries’ Confederation) a hulladékhasznosító ipar európai szervezete, amelyben a hazai hulladékhasznosító vállalatokat a HOSZ képviseli.

Az EuRIC a következő célértékeket javasolja:

Az új autók gyártásához felhasznált hőre lágyuló műanyagok teljes mennyiségéhez képest a lakossági eredetű hulladékból (elsősorban roncsautók műanyag frakciójából) előállított, hőre lágyuló műanyag másodnyersanyagok arányát

  • 25%-ra kellene növelni 2025-ig,
  • 30%-ra 2030-ig,
  • és 35%-ra 2035-ig.

Ezeket a célértékeket a terméktervezésre vonatkozó intézkedésekkel lehetne kiegészíteni, amelyek megkönnyítik a roncsautók műanyag alkatrészeinek az újrafeldolgozását, például az adalékanyagok mennyiségének a csökkentése, a polimerek keverésének az elkerülése vagy a festékek eltávolíthatósága révén. Az állásfoglalásban az EuRIC a roncsautókban található műanyagok hasznosításának a jelenlegi helyzetét, az újrafeldolgozás környezeti előnyeit és a kötelező célértékek bevezetése mellett szóló érveket is bemutatja.

Az EuRIC állásfoglalása és kapcsolódó sajtóközleménye angol nyelven ezen a linken érhető el.