Még véleményezhető a második körforgásos gazdaság cselekvési terv ütemterve

Még véleményezhető a második körforgásos gazdaság cselekvési terv ütemterve

Az Európai Bizottság által tavaly decemberben közzétett európai zöld megállapodás tervezett intézkedései között az egyik legfontosabb a második körforgásos gazdaság cselekvési terv kidolgozása.

A cselekvési tervben a Bizottság azt részletezné tovább, hogy milyen intézkedéseket kíván hozni a körforgásos gazdaság felé való elmozdulás érdekében. Az intézkedések a termékek életciklusának valamennyi szakaszát érintenék. A cselekvési terv a Bizottság elképzelései szerint már idén márciusban megjelenne (az EU iparstratégiájával együtt).

A Bizottság nemrég véleményezésre bocsátotta a cselekvési terv ütemtervét, amely a megoldandó problémákat és a célokat vázolja fel. A célok közül kiemelhetők a következők:

  • fenntartható termékpolitika, amely a körforgást célzó terméktervezést támogatja, de azt is megvizsgálja, hogy miként lehet elősegíteni, hogy a javítás és az újrahasználat elsőbbséget élvezzen a hulladékhasznosítással szemben;
  • hiteles információk biztosítása a fogyasztók részére a termékek fenntarthatóságáról annak érdekében, hogy a fogyasztók megalapozott döntést hozhassanak a vásárlás során;
  • bizonyos hulladékgazdálkodási jogszabályok felülvizsgálata többek között azzal a céllal, hogy csökkenjen a hulladékexport, és növekedjen az EU-n belül kezelésre kerülő hulladék aránya (a Bizottság ezt elsősorban a hulladékszállítási rendelet felülvizsgálatával kívánja elérni);
  • jól működő belső piac kialakítása a másodnyersanyagok tekintetében annak érdekében, hogy a másodnyersanyagok ára versenyképes, maguk a másodnyersanyagok pedig biztonságosak, megbízhatóak legyenek.
  • A cselekvési terv kiemelten foglalkozna olyan anyagáramokkal, mint az építési termékek, a textilek és az elektronika, a műanyagokon belül pedig a mikroműanyagok, a csomagolások, a bioalapú és a biológiailag lebomló műanyagok.

Az ütemterv a Bizottság honlapján, ezen az oldalon érhető el és véleményezhető 2020. január 20-ig.

Photo credit: deVos on Visual Hunt /  CC BY-NC-SA