Kritikus helyzetben a műanyaghulladék-hasznosító ipar – Az EuRIC javaslatai

Kritikus helyzetben a műanyaghulladék-hasznosító ipar – Az EuRIC javaslatai

Az EuRIC sajtóközleményben hívta fel a figyelmet az európai műanyaghulladék-hasznosító ipar kritikus helyzetére, amely az olajár csökkenése és a koronavírus-járvány miatt alakult ki, és a másodnyersanyag-tartalomra vonatkozó célértékek bevezetését sürgette.

Az EuRIC a hulladékhasznosító ipar európai szervezete, amelyben a hazai hulladékhasznosító vállalatokat a HOSZ képviseli.

Az EuRIC hangsúlyozta, hogy a PET-palackokhoz hasonlóan más alkalmazások esetében is a másodnyersanyag-tartalomra vonatkozó, kötelező európai uniós célértékek bevezetésére van szükség, mert az élelmiszerek csomagolásához alkalmas minőségű PET másodnyersanyag volt az egyetlen, amelynek az ára és a kereslete stabil maradt a válság ellenére, és az EuRIC szerint ez egyértelműen annak köszönhető, hogy a másodnyersanyag-tartalomra vonatkozó célérték miatt ez a piac független maradt az olajpiaci változásoktól.

Hasonló állásfoglalást adott ki az EuRIC külön a műszaki műanyagokkal kapcsolatban is – az európai elektronikaihulladék-hasznosítókat tömörítő EERA-val közösen. Ebben a közleményben a szervezetek a másodnyersanyag-tartalomra vonatkozó célértékek mellett további javaslatokat is megfogalmaznak, így például fontosnak tartanák olyan ösztönzők kialakítását, amelyek jutalmazzák a hulladékhasznosításhoz kapcsolódó üvegházhatásúgázkibocsátás-megtakarítást, és a termékek környezeti teljesítményéről tájékoztató címkék bevezetését, amelyek alapján a fogyasztók felelősen tudnak dönteni a termékek megvásárlása során.

Az EuRIC sajtóközleménye ezen a linken, a két szervezet közös állásfoglalása pedig ezen a linken érhető el angol nyelven.