Körforgásos gazdaság 2.0 – Az új cselekvési terv lesz Ursula von der Leyen zöld javaslatcsomagjának központi eleme

Körforgásos gazdaság 2.0 – Az új cselekvési terv lesz Ursula von der Leyen zöld javaslatcsomagjának központi eleme

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen politikai programja szerint az új Európai Bizottság egyik legfontosabb célkitűzése, hogy határozott lépéseket tegyen a környezetvédelem területén.

Ursula von der Leyen megbízatása első 100 napjában átfogó környezetvédelmi javaslatcsomagot kíván előterjeszteni, amelynek végső célja, hogy 2050-re nullára csökkenjen Európa nettó szén-dioxid-kibocsátása. E javaslatcsomag egyik legfontosabb része a második körforgásos gazdaság cselekvési terv lesz. Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának vezető tisztviselői úgy nyilatkoztak az EURACTIV.com-nak, hogy a cselekvési terv megvalósítása biztosítaná a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének mintegy a felét. Ami a cselekvési terv által érintett ágazatokat illeti, Ursula von der Leyen a textilipart és az építőipart emeli ki a programjában, a Tanács kapcsolódó korábbi állásfoglalásában ugyanakkor az élelmiszerek, az elektronikai berendezések, az akkumulátorok és a műanyagok is említésre kerültek.

Amennyiben az Európai Parlament 2019. november 27-én megszavazza a biztosjelölteket, az új Bizottság december 1-jén megkezdi a munkáját.

A kép forrása: https://www.euractiv.com/section/circular-economy/news/circular-economy-is-number-one-priority-of-european-green-deal/