Irány az 55%! – Az Európai Bizottság klímapolitikai javaslatcsomagja – Az EuRIC a hulladékhasznosítás szerepére hívja fel a figyelmet

Az Európai Bizottság közzétette azt az átfogó javaslatcsomagot, amellyel elérhető a célkitűzés, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkentse az EU az üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig teljesen klímasemleges lehessen. Az EuRIC sajtóközleményben üdvözölte a Bizottság terveit és hívta fel a figyelmet a hulladékhasznosítás fontos szerepére a vállalások teljesítésében.

A csomag a Bizottság új jogszabályokra, illetve meglévő jogszabályok módosítására irányuló javaslataiból áll az EU klíma-, energia-, földhasználat-, közlekedés- és adóügyi szakpolitikája területén. A Bizottság sajtóközleményét, amely a legfontosabb javaslatokat foglalja össze, magyar nyelven ezen a linken olvashatják. A sajtóközleményből elérhetők a jogszabálytervezetek és további összefoglalók is.

Az EuRIC a javaslatcsomag megjelenésére reagáló sajtóközleményében kiemeli, hogy az elsődleges nyersanyagok másodlagos nyersanyagokkal történő helyettesítése a körforgásos gazdaság megvalósítása mellett rendkívül jelentős CO2-kibocsátás- és energiamegtakarítással is jár, vagyis nagy mértékben hozzájárul a klímapolitikai célkitűzések eléréséhez is. Az EuRIC hangsúlyozza, hogy e hozzájárulás fokozásához elengedhetetlenek a hulladékhasznosítást támogató intézkedések, például a másodnyersanyag-tartalomra vonatkozó, kötelező célértékek meghatározása, és kiáll az EU-ba importált nyersanyagok szénlábnyomát beárazó szén-dioxid-kiigazítási mechanizmus mellett. Az EuRIC sajtóközleményét angol nyelven ezen a linken találják.

Az EuRIC a hulladékhasznosító ipar európai szervezete, amelyben a hazai hulladékhasznosító vállalatokat a HOSZ képviseli.

© A fotó szerzői jogának tulajdonosa: az Európai Bizottság 2021


Nyomtatás   E-mail