Európai bizottsági javaslat az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó irányelv elfogadására

Európai bizottsági javaslat az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó irányelv elfogadására

Az Európai Bizottság a körforgásos gazdaság cselekvési terv és a műanyagokra vonatkozó európai stratégia megvalósításának részeként 2018 májusában javaslatot terjesztett elő egy új európai irányelv elfogadására, amelynek célja az egyszer használatos műanyag termékek és a tengerekben hagyott, műanyag tartalmú halászati eszközök környezeti hatásainak a csökkentése.

Az irányelv a mellékletében felsorolt termékcsoportonként különböző követelményeket határozna meg, így például bizonyos műanyag termékek forgalomba hozatalát teljesen megtiltaná, míg más termékek esetében a fogyasztás jelentős csökkentését, a gyártói felelősség kiterjesztését, tervezési, címkézési és szemléletformálási kötelezettségeket írna elő. Mindemellett a tagállamoknak 2025-re el kellene érniük, hogy az egyszer használatos műanyag italos palackok 90%-át szelektíven gyűjtsék. Érdemes kiemelni továbbá azt a tervezett előírást is, amely szerint csak olyan egyszer használatos műanyag italos palackokat lehetne forgalomba hozni, amelyekhez a műanyag kupak rögzítve marad a használat során.

Kapcsolódó dokumentumok:

Az irányelvet a rendes jogalkotási eljárásban tárgyalják az EU intézményei, a várakozások szerint 2019-ben születhet meg.