EB-útmutató a tagállami helyreállítási tervekhez – Nem sérülhetnek a zöld célkitűzések

EB-útmutató a tagállami helyreállítási tervekhez – Nem sérülhetnek a zöld célkitűzések

Az Európai Bizottság útmutatót állított össze az uniós tagállamok részére a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásait ellensúlyozó „helyreállítási és rezilienciaépítési” tervek elkészítéséhez.

A tagállamoknak ezekben a tervekben kell bemutatniuk azokat a reformokat és beruházásokat, amelyekhez uniós forrást igényelnek a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből (ennek teljes kerete 672,5 milliárd euró). Az útmutató azt biztosítaná, hogy a helyreállítási tervekben szerepelő intézkedések ne vezessenek az EU stratégiai környezetvédelmi célkitűzéseinek a jelentős megsértéséhez.

Az útmutató szerint minden tervezett intézkedés esetében környezetvédelmi célkitűzésenként kell értékelni, hogy az intézkedés nem sérti-e meg jelentősen az adott célkitűzést, vagyis megfelel-e „a jelentős károkozás elkerülését célzó elvnek”.

Az európai hulladékhasznosító ipart képviselő EuRIC kiemelte, hogy az útmutatóban a fenti elvnek nem megfelelő intézkedések példái között szerepel egy új hulladékégető (energetikai hasznosító létesítmény) építése, ami a környezetvédelmi célkitűzések közül a körforgásos gazdaságra való átállást sértené. A körforgásos gazdaság tekintetében ugyanis az alábbi kérdéseket kell vizsgálni:

„Várható-e, hogy az intézkedés:

  • a hulladékképződés, -égetés vagy -ártalmatlanítás jelentős növekedését eredményezi a nem újrafeldolgozható veszélyes hulladék égetésének kivételével; vagy
  • jelentős hatékonysági veszteségeket eredményez valamilyen természeti erőforrás(1) közvetlen vagy közvetett felhasználása tekintetében életciklusának bármely szakaszában, amelyeket nem minimalizálnak megfelelő intézkedések(2); vagy
  • jelentős és hosszú távú kárt okoz a környezetben a körforgásos gazdaság szempontjából(3)?”

Az útmutató szerint a Bizottság valószínűleg úgy vélné, hogy új hulladékégető létesítése esetén az i. kérdésre igen a válasz, vagyis az intézkedés a körforgásos gazdaság tekintetében nem felelne meg „a jelentős károkozás elkerülését célzó elvnek”.

Az újrafeldolgozáshoz kapcsolódó intézkedések esetében ugyanígy a körforgásos gazdaságra való átállás és a további környezetvédelmi célkitűzések esetleges megsértését kellene értékelni.

Az útmutató magyar nyelven ezen a linken érhető el.