Az EU Tanácsa hivatalosan is elfogadta az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó irányelvet

Az EU Tanácsa hivatalosan is elfogadta az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó irányelvet

2019. május 21-én az EU Tanácsa hivatalosan is elfogadta az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó irányelvet.

Ez volt az eljárás utolsó lépése, így az irányelv hamarosan megjelenhet az EU Hivatalos Lapjában.

Amint tudják, az irányelv bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket be fog tiltani, míg más termék esetében például a fogyasztás jelentős csökkentését írja elő, bevezeti a gyártói felelősséget, tervezési, illetve jelölési követelményeket határoz meg. Az irányelv mellékletének A. B., C. stb. részei sorolják fel, hogy az egyes előírások pontosan mely termékekre vonatkoznak.

A teljes tilalom az egyszer használatos műanyag tányérokat, evőeszközöket, szívószálakat, italkeverő pálcikákat, léggömbpálcákat, fültisztító pálcikákat és expandált polisztirolból készült ételtartókat, italtartókat, illetve italospoharakat, valamint az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékeket fogja érinteni 2021-től.

Az irányelv egyik legfontosabb rendelkezése, hogy 2025-től az egyes tagállamok területén forgalomba hozott PET italospalackoknak átlagosan legalább 25%-ban másodnyersanyag felhasználásával kell készülniük, 2030-ig pedig minden műanyag italospalack esetében tagállamonként átlagosan 30%-ra kell emelni ezt az arányt. A hulladékhasznosító ipart európai szinten képviselő EuRIC, a HOSZ és más szervezetek kezdettől fogva azt szerették volna elérni, hogy az irányelvben megjelenjen egy célszám a műanyag termékek másodnyersanyag-tartalma tekintetében.

További fontos követelmény, hogy 2025-től az egyszer használatos műanyag italospalackok 77%-át, 2029-től pedig a 90%-át szelektíven kell gyűjteni.

Az elfogadott szöveg magyar nyelven ezen a linken érhető el.

A Tanács kapcsolódó sajtóközleménye ezen az oldalon olvasható.

Az Európai Bizottság kapcsolódó sajtóközleményét ezen az oldalon találják.