A Circular Plastics Alliance első jelentései és javaslatai a műanyag hulladékok hasznosításával kapcsolatban

A Circular Plastics Alliance első jelentései és javaslatai a műanyag hulladékok hasznosításával kapcsolatban

Elkészültek az Európai Bizottság által létrehozott Circular Plastics Alliance első jelentései és javaslatai a műanyag hulladékok hasznosításával kapcsolatban.

A Circular Plastics Alliance a műanyaghulladék-hasznosításban érintett iparágak európai szervezeteit fogja össze. A fórum célja, hogy teljesítse azt az EU-s célkitűzést, miszerint az európai műanyagiparnak 2025-ig 10 millió tonna másodlagos nyersanyagot kell felhasználnia. Ezt a célt részben az iparágak önkéntes vállalásai révén kívánják elérni. Emellett nemrég megszülettek a Circular Plastics Alliance első jelentései és javaslatai:

Valamennyi anyag angol nyelven érhető el:

  • a műanyag hulladékok gyűjtésének és hasznosításának jelenlegi helyzetét számba vevő tanulmány vezetői összefoglalója, mezőgazdasági, csomagolási, építési, gépjárművekben, illetve elektronikai berendezésekben található műanyagokra vonatkozó része ezen a linken
  • az újrafeldolgozhatóságot biztosító tervezésre vonatkozó munkaprogram (amely alapján a fórum 19 műanyag termék újrafeldolgozhatóságával fog foglalkozni)  ezen a linken
  • a kutatás-fejlesztési szükségletek összefoglalója ezen a linken
  • a Bizottság kapcsolódó sajtóközleménye ezen a linken
  • a Circular Plastics Alliance honlapja ezen a linken

A Circular Plastics Alliance munkájában a hulladékhasznosító ipar európai szervezete, az EuRIC is részt vesz. Az EuRIC szerint már az Európai Bizottság is világosan látja, hogy az önkéntes vállalások önmagukban nem elegendők, ezek mellett a termékek másodnyersanyag-tartalmára vonatkozó kötelező célértékekre is szükség van, ahogyan azt az EuRIC folyamatosan hangsúlyozza. A fórum további jelentések és javaslatok kidolgozásával folytatja munkáját.