A Hulladékhasznosítók Országos Szövetsége (HOSZ) 2016 februárjában „Szemléletformálás iskolák és hulladékgazdálkodó vállalkozások helyi együttműködésével” projektje keretében pedagógusok számára szervezett térítésmentes workshopokat az ország három pontján.

WORKSHOPOK TANÁROKNAK

A téma iránti érdeklődés vitathatatlan: a meghirdetett 30 fős létszámkeretet jócskán túllépve, szinte zsúfolásig megtelt a terem a budapesti workshopnak otthont adó Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban. A résztvevők általános és középiskolai tanárok (elsősorban környezetvédelmet vagy ahhoz kapcsolódó témát oktató, illetve a környezeti nevelésben aktív pedagógusok) voltak.

A HOSZ „Szemléletformálás iskolák és hulladékgazdálkodó vállalkozások helyi együttműködésével” projektjének egyik pillére a pedagógusok számára szervezett workshopok, melyeknek célja a szakmai tájékoztatás a szelektív hulladékgyűjtésről és hulladékgazdálkodásról, jó pedagógiai gyakorlatok bemutatása, és nem utolsósorban lehetőség biztosítása a tapasztalatcserére, konzultációra.
Ahogy a program bemutatásakor Major Ágnes, a HOSZ képzési vezetője elmondta, a projekt keretében 5 megye 8 településére terjesztik ki a környezetvédelmet elősegítő kommunikációs programjukat, amely a Herman Ottó Intézet szakképzési igazgatóságának támogatását is élvezi.
Vállalásuk alapján a 3 workshop alkalmával összesen 80 pedagógust kell elérniük. Az eddigi jelentkezésekből viszont már látszik, hogy ezt a számot bőven sikerül túlszárnyalniuk, hiszen több mint 100 fő érdeklődik a képzések iránt.

Major Ágnes bevezetőjét követően Hankó Gergely természetvédelmi mérnök, az ÖKO-Pack Kft. PR és marketing vezetője vette át a szót, aki látványos prezentáción keresztül mutatta be a hulladék történetét, az ember egyéni és közösségi felelősségét, a hulladékhierarchia különböző lépcsőfokait a legrosszabbtól, azaz a lerakástól egészen a legfelső szinten álló megelőzésig.


A jelenlévő pedagógusok olyan előremutató kezdeményezésekről is hallhattak, mint az újrahasznosító központok, melyekből a következő években egyre több lesz, vagy épp az újrafelhasználást művészi fokra emelő ökodizájnról is.

Rövid szünetet követően Fürchtné Mayer Mária környezetvédelmi ökológus és szakértő, tanár prezentációja következett, aki a környezeti nevelés jelentőségét emelte ki és számos – a fenntarthatóságot szolgáló – jó gyakorlatot mutatott be saját iskolája, a Petrik Lajos Szakközépiskola elmúlt éveiből. Végül a környezeti nevelés különböző tantárgyakban való alkalmazására is hozott ösztönző, szemléletes példákat.


A workshopon résztvevő pedagógusok nemcsak az elhangzott előadások anyagát kapták meg, de egy 120 diakockából álló prezentációs segédletet is, valamint egy információs brosúrát Hulladékhasznosítás címmel.

A nagy sikerű budapesti helyszín után február 23-án Debrecenben, február 24-én pedig Székesfehérváron került megtartásra a workshop.

TELEPLÁTOGATÁSOK DIÁKOKNAK

A projekt másik pillére a tanulócsoportok számára szervezett hulladékfeldolgozó-telep látogatások, melyeknek célja, hogy a diákok minél jobban megértsék a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát és a magukat makacsul tartó tévhiteket, városi legendákat is eloszlassák.

Ezekre eddig több mint 1000 fő jelentkezett – szemben a HOSZ által vállalt 300-zal.
A Hulladékhasznosítás c. brosúrát a tanulók is megkapják, hogy az elhangzott információknak írásban is nyoma maradjon.

A projektbe bekapcsolódó, a tanulócsoportokat fogadó vállalatok:

ALCUFER Kft. (Fehérvárcsurgó)
Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. (Karcag)
Hamburger Hungaria Kft. (Dunaújváros).
Holofon Zrt. (Anna-völgy)
Maltha Hungary Kft. (Csörög)
MÜ-GU Kft. (Budapest)
P.M.R. Kft. (Debrecen és Karcag)

A projektet záró szakmai programra március 22-én, 10 órakor kerül sor a budapesti Hotel Danubius Arénában.

A szemléletformáló projekt az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával valósult meg.

forrás - Recity