Összegyűjtöttük 2010. január 14-én „Iránytű a fémtörvényhez” címmel megrendezett konferenciánk után egyesületünkhöz beérkezett kérdéseket, melyeket továbbítottunk a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága felé. A válaszok a VP ígérete szerint a hatóság fémkereskedelmi információs honlapján fognak megjelenni, illetve egyesületünk is közzéteszi azokat.

altKérdések


A fémkereskedelmi hatóságként törvény által kijelölt Vám- és Pénzügyőrséget (VP) információs honlapot működtet ( http://www.vam.gov.hu/viewBase.do?elementId=11721&modulId=23), ahol a engedély benyújtásáról részletesebben lehet tájékozódni. A VP Fémengedélyezési hírlevél megjelentetésével segíti a felkészülést a leendő engedélyesek számára.
A hírlevelet letölthetik innen:

altFémengedélyezési hírlevél 1/2010

vagy a VP honlapjáról.


A szakmában csak „Fémtörvény”-ként emlegetett 2009. évi LXI. tv 2009. június 29-én megjelent a Magyar Közlönyben, végrehajtási utasítására (312/2009. (XII. 28.) Kormányrendelet) azonban egy nap híján fél évet kellett várni.
A jogszabályokat letöltheti innen:

alt2009. évi LXI. törvény az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról

alt312/2009. (XII.28.) Kormányrendelet az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvény végrehajtásáról


A Fémtörvény legtöbb előírása csak a fémkereskedelmi engedély megszerzését követően jelent kötelezettséget a cégek számára. Néhány intézkedést azonban már 2010. január 1-jén is életbe kellett léptetni, ezeket innen töltheti le:

altÖsszefoglaló a törvény 2010. január 1-jétől alkalmazandó rendelkezéseiről

A haladék nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, melyek a törvény kihirdetésekor (2009. június 29-én) az akkor hatályos jogszabályok szerinti érvényes működési engedéllyel, illetve telepengedéllyel NEM rendelkeztek. Rájuk nézve 2010. január 1-jétől a törvényben illetve a végrehajtási rendeletben foglalt valamennyi előírás hatályos!